Wij blijven aan uw zijde!
Op vakantie gaan in tijden van COVID-19 is zeker niet evident, maar indien men voorzichtig en goed geïnformeerd is, is het niet onmogelijk. De sanitaire maatregelen op reis naleven en de risico’s schuwen blijft de boodschap. Bij Europ Assistance houden we alvast de vinger aan de pols, voorzien we u van actuele informatie en zorgen we er zoals altijd voor dat u zo onbezorgd mogelijk op vakantie kunt vertrekken.
Rode zones, “zeer risicovolle zones”
Op 25/09/2020 heeft de FOD Buitenlandse Zaken het reisverbod opgeheven naar “rode landen en zones”. Het risico dat men in deze zones met Covid-19 besmet kan worden, blijft echter zeer groot, zodat het officiële reisadvies van de Belgische autoriteiten oproept om niet naar deze bestemmingen te reizen, of om dit alleen te doen voor essentiële reizen en met de strikte naleving van de gezondheidsvoorschriften en hun opvolging.
Als bijstandsorganisatie raden we reizigers ten zeerste aan om de adviezen van de overheid nauwgezet op te volgen, en dit zowel van de FOD Buitenlandse Zaken als van de FOD Volksgezondheid.
Houd er ook rekening mee dat de landen van bestemming ook beperkingen of verbodsbepalingen kunnen opleggen aan buitenlanders die hun grondgebied willen betreden. In dat geval zal dit ook vermeld worden op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.
De medische bijstandsverlening van Europ Assistance Belgium in de rode zones en in de risicozones voor Covid-19
Overeenkomstig de nieuwe aanbevelingen van de FOD Buitenlandse Zaken, zal Europ Assistance Belgium u altijd bijstaan in geval van een medisch probleem op uw verblijfplaats, ongeacht of u zich al dan niet naar een “rode zone” begeeft of u er zich bevindt. We zullen echter altijd moeten handelen in overeenstemming met de beslissingen van de lokale overheden (bvb. toegang tot de zone of tot de lokale medische zorg of ziekenhuiszorg) en de sanitaire voorschriften die door de bevoegde overheden worden opgelegd (bv. quarantaine, isolatie, testen, gezondheidsprotocollen, enz.).
Personen die met het coronavirus zijn besmet tijdens hun reis naar het buitenland moeten de sanitaire regels nauwgezet naleven, contact met andere mensen vermijden en contact opnemen met hun bijstandsmaatschappij die hen de nodige informatie en advies zal geven. Indien de reis via een touroperator of luchtvaartmaatschappij is geboekt, is het natuurlijk ook belangrijk om hen te contacteren zodat kan bekeken worden of een verlenging van het verblijf (al dan niet in quarantaine) en/of een uitstel van de terugreis mogelijk is en onder welke voorwaarden.
Reizen tijdens corona? Bekijk steeds het reisadvies per land
Dat COVID-19 een taai en gevaarlijk beestje is, staat wel vast. Niet elk land of elke regio wordt tegelijkertijd en/of even hard getroffen. De adviezen voor reizen naar Frankrijk kunnen dus stevig afwijken van die voor reizen naar Spanje of Italië. Zich goed informeren over de sanitaire maatregelen m.b.t. corona in het land waar u naartoe wil reizen en de verplichtingen bij terugkeer thuis is dus uiterst belangrijk. De regels, officiële adviezen en recentste informatie vindt u altijd op diplomatie.belgium.be. Wij raden u ook aan om uw reis te registreren op de website van FOD Buitenlandse Zaken .
Zelf houden we bij Europ Assistance ook een geactualiseerd overzicht bij. Via deze pagina checkt u de coronamaatregelen op uw vakantiebestemming en weet u of u zorgeloos kunt reizen. Het spreekt voor zich dat u een mondmasker meeneemt op reis en het draagt waar nodig. Vergeet ook niet de handgel.
Houd er alvast rekening mee dat er elke dag nieuwe ontwikkelingen zijn en dat informatie snel achterhaald kan zijn. Zo vragen enkele landen ondertussen ook een bewijs van een negatieve coronatest voor u het land in mag. Weet trouwens dat deze test voor eigen rekening is, uw reisbijstand komt hier niet in tussen.
Wat als u niet kunt vertrekken omwille van COVID-19?
Epidemieën en pandemieën en een eventuele lockdown worden niet gedekt door een NoGo-annulatieverzekering. Wij raden u dan ook contact op te nemen met uw reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij of hotel indien uw reis geannuleerd moet worden.. Bij negatief reisadvies bestaan er voor reisorganisatoren voor pakketreizen specifieke regels (annulatiemogelijkheid, omboeking, uitstel,…).
Wordt u in België ziek en kunt u niet afreizen? Dan kunt u gebruik maken van uw NoGo-annulatieverzekering.
Is uw reis geannuleerd omwille van het coronavirus?
Vallen uw reisplannen in het water omwille van een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij die de reis annuleert of een vlucht schrapt met corona als reden? Weet dan dat de reisorganisatie u een evenwaardig alternatief kan voorstellen, maar verplicht is u terug te betalen indien u hier niet op ingaat. Hetzelfde is van toepassing bij een luchtvaartmaatschappij. Wanneer het inreisverbod uitgaat van het land waar u naartoe reist, ook dan zijn beide partijen verplicht u terug te betalen.
Dekt mijn reisverzekering Covid als ik in een "rode zone" ben?
Ja, Covid-19 wordt beschouwd als een ziekte en wordt dus gedekt door uw reisbijstand, zelfs als u zich in een "rode zone" bevindt. Voor deze ziekte zal onze medische interventie echter onderworpen zijn aan zeer strenge sanitaire maatregelen en protocollen, zoals opgelegd door het land waar u zich bevindt en het land waarnaar u eventueel gerepatrieerd zou moeten worden. De medische kosten en de eventuele kosten van een door een arts bevolen verlenging van het verblijf (quarantaine), waardoor u niet op de oorspronkelijk geplande datum naar huis kunt terugkeren, worden gedekt overeenkomstig de Algemene Voorwaarden van het Reisbijstandscontract dat u hebt afgesloten.
Opgelet: Landen, regio's of gebieden waarvoor de overheidsinstanties (FOD Buitenlandse Zaken) een algemeen reisverbod of een verbod op alle reizen met uitzondering van essentiële reizen hebben uitgevaardigd, zijn niet gedekt. Indien u echter reeds op die bestemming was vóór het reisverbod van kracht werd, kunt u wel een beroep doen op onze bijstandsdiensten.
Wordt u op uw reis ziek door COVID-19?
Breng zo snel mogelijk Europ Assistance op de hoogte en weet dat we - afhankelijk van het type afgesloten reisverzekering - de medische kosten op ons nemen. Let wel, we zijn steeds gebonden aan de lokale maatregelen en sanitaire voorschriften, in het bijzonder wat de medische hulpverlening betreft, de quarantaineverplichtingen en de protocollen inzake repatriëringen. Kunt u niet terugkeren door een quarantaine of een lockdown? Neem dan contact op met uw reisorganisator, luchtvaartmaatschappij en/of of hotel in verband met het verlengen van uw verblijf om na te gaan in welke mate zij tussenkomen in de kosten van verlenging van het verblijf. Hebt u tijdens uw periode in quarantaine of lockdown nood aan essentiële geneesmiddelen, dan kan Europ Assistance dit voor u regelen, steeds met inachtneming van de lokale sanitaire regels. Hiervoor heeft u wel een voorschrift nodig van een arts. Ook het Belgische consulaat ter plaatse contacteren is altijd verstandig en kan de nodige opheldering brengen.
Op vliegvakantie tijdens corona
Bij aankomst op de luchthaven zal u een temperatuurcontrole moeten ondergaan. Meestal gebeurt dit reeds voordat u het luchthavengebouw kunt betreden. Ligt uw lichaamstemperatuur boven de 38°C, dan wordt u doorverwezen naar een medische controle die u de toegang tot de vlucht kan ontzeggen.
Bent u aangekomen op uw vakantiebestemming en wordt er daar een verhoogde temperatuur geconstateerd? Ga dan zo snel mogelijk naar een medische dienst ter plaatse (geneesheer, ziekenhuis, testpunt, …) en verwittig uw reisbijstandsverlener. Zorg dat uw reisbegeleiders zich afzonderen en een quarantaine naleven, ze kunnen immers een besmetting opgelopen hebben.
Weet dat ziekte is opgenomen in onze annuleringsverzekering.
Reizen tijdens COVID-19? Gebruik uw verstand
Verstandig reizen en de regels respecteren is meer dan ooit de boodschap. Corona ligt nog niet achter ons en gaat u op reis, neem dan de nodige voorzorgsmaatregelen. Wij geven u alvast enkele tips mee:
Uw reis voorbereiden
- Informeer u op voorhand over de reismogelijkheden, de kleurcode en coronamaatregelen op uw reisbestemming.Het reisadvies vindt u op de website van de FOD Buitenlandse Zaken
- Mijd al te drukke plaatsen en kies voor regio’s waar u de nodige afstand kunt bewaren. Vakantie draait immers ook om zorgeloosheid.
- Een goede reisbijstand is nu meer dan ooit onontbeerlijk.
- Informeer u op voorhand over de reismogelijkheden, de kleurcode en coronamaatregelen op uw reisbestemming. Bekijk onze mogelijkheden en selecteer de reisbijstand die bij u past.
- Zorg voor een plan B en informeer u op voorhand over de mogelijkheden tot annuleren.
- Registreer u via Travellersonline, zodat u bereikbaar bent bij de FOD Buitenlandse Zaken in noodgevallen.
- Neem voldoende mondmaskers en handgel mee.
- Vul 48u voor uw terugkomst het Passenger Locator Form, indien u reeds thuis medicatie moet innemen.
Covid proof op uw reisbestemming
Een mondmasker meenemen op reis is een must en het spreekt voor zich dat u steeds de maatregelen respecteert. Bovendien blijven de regels van het handen wassen en social distancing van toepassing. Probeer ook ter plaatse op de hoogte te blijven van de lokale maatregelen, zodat u zich snel kunt aanpassen.
Vermijd op reis ook al te drukke plaatsen en zoek het risico niet op. Voelt u zich ziek of denkt u dat COVID-19 u te pakken heeft, contacteer dan zo snel mogelijk een arts. Moet u in het ziekenhuis opgenomen worden of heeft u nood aan medische bijstand, neem dan contact op met uw reisbijstand. Wij zijn er voor u!
Droomt u ervan op reis te gaan? Kies de verzekering die het best bij u past en vertrek met een gerust gemoed.